CONEIX-NOS
Materia Primera
La matèria primera amb la que elaborem les conserves prové, en la seva gran majoria, de la pròpia finca:
Excedents de producció de les collites de la finca del Parc Agroecològic, sense sortida comercial, que en alguns casos s’espigolen directament del camp.
● Minves (en castellà, “mermas”) del mercat i botiga del Parc. Es tracta de productes ja collits i comercialitzats que no han pogut vendre’s i ja no es poden tornar a oferir als clients en fresc. La majoria de vegades es tracta de producte propi, tot i que en alguns casos hem processat minves d’altres productors, que el Parc havia comprat per revendre.
● Plantes aromàtiques del jardí propi. Cultivem un petit rodal d’aromàtiques amb diverses espècies aptes per a condimentar: sajolida, mentes, orenga, marduix, sàlvia, romaní, farigola, te de burra, herba llimonera, cebollí, entre d’altres.
● Adventícies comestibles. Com en tota horta, algunes adventícies creixen abundantment. L’equip de l’obrador les cull directament del camp, participant en el seu control, i les processa per obtenir-ne un producte.
● Espècies comestibles de les tanques vegetals. La finca del Parc compta amb 2 km de tanques vegetals, que perimetren les diferents feixes, on s’hi poden trobar una cinquantena d’espècies diferents, algunes de les quals tenen valor culinari. En destaquem la murtra, l’aranyoner, el llorer i el saüc, com a més utilitzades.
Per a algunes elaboracions comprem ingredients, sempre ecològics i certificats, a d’altres empreses. Aquests són els principals:
Sucre: ens proveeix Hortec.
Sal: ens proveeix Bras del Port.
Oli: ens proveeix la Cooperativa de Cabacés.
Condiments exòtics (pebre, clau, canyella): ens proveeix Herbes del Molí.

Tècniques de conservació
Les tècniques de conservació que utilitzem més freqüentment són:
-
- Escabetx (cocció en oli i vinagre)
- Conserves en sucre (confitures), o en sucre i vinagre (xútneis)
- Fermentació
- Deshidratació
Apliquem una pasteurització als escabetxos, confitures i xútneis per a una conservació llarga a temperatura ambient. En canvi, el fermentats no es pasteuritzen, i per tant, són aliments vius, que evolucionen. Els productes deshidratats no necessiten cap altra intervenció per garantir la seva llarga durada, mes enllà de preservar-los de la humitat i els animalons que se’ls vulguin menjar.
Vetllem per una bona qualitat de les conserves que elaborem, i un dels indicadors que ens guia és el color. Els colors vius ens indiquen que el producte no està sobrecuinat. Hem anat ajustant els temps de cocció per tal de no perdre la vitalitat de les hortalisses que transformem. També per això hem optat per escabetxar, fermentar (en aquest cas zero cocció) i deshidratar a temperatures baixes, davant altres opcions més agressives que deixen el producte buit de nutrients. Per salut i pel plaer visual, perquè l’acte de menjar comença amb la vista.
Durada del producte
Les nostres conserves pasteuritzades tenen caducitats llargues. És a dir, es poden comprar i trigar a consumir-les, que no passa res. A l’etiqueta trobareu una data de consum preferent. No necessiten refrigeració fins que s’obren. Un cop obertes, les podeu anar consumint durant ben bé 10-15 dies.
Els fermentats, en canvi, és millor guardar-los a la nevera, perquè en ser aliments vius se’ns farien àcids de seguida, sobretot si fa calor.
Pel que fa als aliments deshidratats, la durada pot ser molt llarga, i els podeu guardar al rebost en pots tancats, perquè no hi entrin insectes.
Envasos i etiquetatge
Els nostres envasos són retornables. Per tal d’evitar al màxim els residus hem optat per envasar els nostres productes en vidre, i afavorir la seva devolució per tornar-los a utilitzar un cop higienitzats. Les etiquetes les enganxem sobre la tapa i no sobre el vidre per facilitar el procés posterior d’higienització i reutilització. El client rep un abonament per cada envàs que retorna.
Les tapes de rosca dels envasos són lliures de bisfenol, i no es reutilitzen per motius sanitaris.
Les conserves duen un etiquetatge senzill, on indiquem:
-
-
-
- Nom del producte
- Ingredients
- Data de consum preferent
- Número de lot
- Quantitat de producte
-
-
La data de consum preferent indica quan és preferible consumir aquella conserva per tal que hi trobeu la qualitat que desitgem. Nosaltres no venem les conserves passada aquella data, però si en teniu una a casa i ja li ha passat, no vol dir que no sigui apta per al consum. La data de consum preferent no és la data de caducitat, que s’aplica a productes amb risc de produir problemes de salut si es consumeixen més tard del dia que s’indica.
Aprofitament alimentari
El nostre projecte va totalment lligat a la voluntat d’aprofitar els aliments, a no malbaratar-los. Res de nou, el mateix que es feia a pagès de tota la vida. Som estrictes en aquest concepte, i per tant no fem mai conserva amb un producte que tingui opcions de ser venut fresc als punts de venda del Parc. Tampoc no programem produccions amb l’objectiu d’elaborar. Som un òrgan de reciclatge. Per aquest motiu, el producte que tindrem respondrà a les nostres circumstàncies, serà un reflex de la vida a l’Horta del Parc.
Amb l’actual ritme de producció, cada setmana transformem entre 40 i 80 kg d’hortalisses i fruites. Al cap de l’any, doncs, donem vida nova al voltant de 2 tones d’aliments. N’estem molt satisfets. I visualitzem la possibilitat d’incrementar aquesta xifra, a mesura que tinguem més múscul productiu i, sobretot, que puguem arribar a més persones que es vulguin menjar aquestes nostres conserves.
ESCABETXART – Conserves del Parc Agroecològic
Tel. +34 722600927
Correu electrònic: bondia@escabetxart.cat
Adreça de l’obrador: Parc Agroecològic de l’Empordà – carretera d’Albons a l’Escala, km 3 – 17136 Albons (Baix Empordà)